fbpx

 

Hvor godt går det egentlig lige med at prioritere tid til dig selv – sådan bare fordi?

Jeg kender rigtig mange, der har en oplevelse af, at der ikke rigtig er plads til deres ønsker i hverdagen. Behovet for alene-tid eller det der er sjovt ligger nederst på to-do-listen, og i nogle tilfælde er de der slet ikke. De findes på en anden og måske “hemmelig” liste, som kan komme frem i lyset, når tiden bliver til det. 

Men det handler ikke om tid.

Det handler om prioritering.

Og hvis du ikke kan tildele dig selv 5 minutter om dagen på at fylde dig selv op, så har du faktisk brug for 10 minutter. 

Det vil sige, at jo mere du nedprioriterer dig selv og dine behov, jo længere tid tager det at genfinde balancen og opbygge en vane der føles godt. Fordi du skal til at lære at tillade dig selv at prioritere tiden.

Måske lyder det skørt, men ikke desto mindre ved jeg alt om, hvor svært det kan være, at få følelsen med.

En ting er tanken og ønsket.

En anden ting er handlingen og det at holde fast i det.

Det er ligesom om, at dit ego lige skal forstå, at du mener det, for egoet vil meget gerne bare have det hele som det plejer at være. Det er derfor du møder modstand indeni, og (måske) får en følelse af, at du er egoistisk.

Jeg kender det godt!

Jeg har i mange år været en pleaser, der har hjulpet andre til at deres dagsorden gik op i en højere enhed, og når det endelig blev min tur, havde jeg ikke mere energi. Jeg var træt.

Men den anerkendelse, der ligger i (fra andre) at please kan man blive afhængig af.

Så jeg har måttet erkende, at fra ikke at være specielt god til det og at det var ubevidst, så har jeg arbejdet med, at både identificere hvad det er jeg manglede, at få det prioriteret og få det kommunikeret. Det handler nemlig rigtig meget om kommunikation.

Og det er ikke din indre kommunikation (eller dialog), der skal fokus på. Det er din ydre! Du skal fortælle dine nærmeste om:

  • dine behov
  • hvordan du vil prioritere dem
  • hvornår du vil det, og hvordan

Og så skal du GØRE det! 

Det er her det hele begynder…..

Små skridt tæller også

Når du skal til at arbejde med at få dig selv ind på dagsordenen, så er det de små skridt, du skal fokusere på. Ellers mister du pusten på opgaven, fordi det hurtigt bliver vendt til et nederlag, og at “det kunne du så heller ikke finde ud af”. Så kommer den der kæmpe store indre hammer, hvor du i dine tanker nedgør dig selv.

Men det er faktisk forbudt!

Det tæller ikke!

For det er de små selvkærlige skridt, det handler om. Det er en ny vane, du skal i gang med at opbygge, og det tager tid. 

Så hav tålmodighed med dig selv. 

Falder du tilbage i gammelt mønster, så smil af dig selv og vær taknemmelig for, at du rent faktisk opdagede det – og sæt det så på dagsordenen igen. 

Og igen

Og igen

Og igen

Når du bliver ved, bliver det til sidst en vane, både hos dig selv, men også hos dine nærmeste. Når du begynder at mærke glæden og stoltheden over forandringen, begynder du at lade dig selv op, fordi dine følelser og dine tanker følger med. 

Og til sidst er du i mål.

Hvordan kommer du i gang?

Når du kan mærke, at det er vigtigt, og du er villig til at gå i gang med træningen, så er det næste du skal gøre, at finde METODEN.

Hvilken metode passer til dig, den du er og ind i dit liv?

Måske kan du bruge en af disse metoder:

  • Når du laver ugeplan for hele familien, husk så lige også at skrive dine behov på. Det kan være yogatimen eller cafeturen med veninden. Det kan være at du gerne vil prioritere at læse 30 minutter i en spændende bog.
  • Hver dag når du vågner (og inden du står op), sæt en intention for dagen. Hvad skal du have fokus på? Middagsluren? Eller at du skal uddelegere aftensmaden?
  • Sig det! Fortæl andre hvad du tænker, og hvad du mangler – når andre hører det (og forstår det), er det nemmere for dem at forstå, hvorfor du begynder at gøre nogle andre (nye) ting.
  • Når dine tanker prøver at fastolde dig i de gamle prioriteringer, skal du stoppe dem. Du siger bare STOP!, og så tænker du i stedet at du gerne må nyde tid med dig selv, eller du må gerne sige nej! Også selvom du mærker en knude i maven eller føler det er akavet. Sådan vil det ofte være i begyndelsen.

Måske du har en anden og bedre metode? Bare det virker, og du oplever, at du har nemmere ved at være i forandringen og prioritere den. 

Gevinsten er sikker. Et bedre humør, en gladere tilgang til livet og dine nære, en følelse af en bedre balance indeni. Du stråler mere og du virker stærkere….

Indre balance påvirker din ydre balance.