fbpx

Hvorfor er det så svært at tage hul på de forandringer,

du drømmer om at skabe

  – selvom de faktisk er nøglen til alt det, du drømmer om?

Hvad handler det om?

 • Det handler om, at dit ego forsøger at overtale dig til at bibeholde det kendte, det trygge – og derfor prøver egoet, at finde alle de gode ting der taler for, at en forandring er unødvendig…
 • Det handler om, at det lige pludselig bliver vigtigt hvad andre tænker om dine valg
 • Det handler om, at du skal tage livtag med sin comfort zone, og hvad er der på den anden side af comfort zonen, ud over det du drømmer om? Gør det ondt?
 • Det handler om, at det er ukendt og uvant – selvom drømmen står ret skarpt og blinker
 • Det handler om, at vaner er rare at have – også selvom de er dårlige
 • Det handler om, at du har lært, at det er farligt at skille dig ud…

Det handler om frygt ….

Sand eller falsk frygt 

Frygt kan opdeles i 2 kategorier. Enten er den sand, eller også er den falsk.

Sand frygt

Er en “ren frygt”, der opstår når du er i overhængende livsfare, at du oplever at miste en kær relation eller du oplever måske hjertesorg. Frygtens karakter er her “ren” og har til formål, at få dig til at handle. At komme væk fra situationen.

 

Falsk frygt

Er en “uren frygt”, og det er frygt der opstår i de mentale fortællinger, vi skaber, og de domme vi fælder over smertefulde oplevelser i vores liv.

For at blive ven med din frygt, er du nødt at at finde ud af, hvordan du responderer, når frygten dukker op. Frygten kan nemlig være en vigtig budbringer til dig i form af, at for at du kan “heale” er du nødt til at få ændret nogle forhold i din måde at leve på. Eller den peger tilbage på nogle gamle mønstre, som du er vokset op med, og som har fyldt i familien. Det kan for eksempel være frygten for ikke at slå til eller frygten for penge-mangel. For at komme den falske frygt til livs må du derfor ind og kigge på dine “gamle” overbevisninger og historier, som du fortæller dig selv og andre.

Kan man blive syg af at være for meget i frygt?

Hvis du spørger Lissa Rankin, som har skrevet bogen “Frygtens skjulte gave”, er der en sammenhæng imellem for meget frygt (og at være i konstante bekymringer), fordi negative tanker kan gøre dig kronisk anspændt i kroppen. Derfor kan du faktisk også mærke hvor din frygt sidder, hvis du mærker efter.

Jeg vil ikke gå yderligere ind i emnet, om sygdom som følge af frygt, men kun opfordre dig til at læse Lissa Rankins bog, hvis du er yderligere interesseret i emnet. 

Derimod vil jeg gerne give dig en hurtig metode, til at arbejde med din frygt. Den får du længere nede.

 

Min historie….

Jeg har selv lige været netop der, hvor frygten blev synlig som aldrig før… 

Jeg stod i en situation, hvor jeg næsten ikke kunne få flere “tegn” på, at det vist var tid at skabe en forandring i mit liv.

Jeg var blev tildelt en stilling på min daværende arbejdsplads, som slet ikke var noget jeg brændte for. Heller ikke selvom det var ment som et skulderklap og en chance.

Alting strittede på mig, og jeg vidste at jeg IKKE brændte for stillingen. Alligevel fyldte mit ego HELE min krop og HELE mit hoved. Det forsøgte konstant (dag og nat) at fortælle mig, at det var det dummeste i hele verden, at takke nej til sådan en chance. Jeg måtte jo forstå, at “det gør man ikke”!! 

Mit ego prøvede at overbevise mig om, at jeg skulle blive i min comfort zone fordi:

 • Du har det jo godt, bliv da hvor du er…
 • Du har en god løn, er du virkelig villig til at vælge det fra – nej vel…!?
 • Du har et ansvar for familien – det handler jo langt fra kun om dig
 • Skal du da ikke på sommerferie?
 • Jamen  – det kan du da ikke, hvad vil familien ikke sige, vennerne, veninderne?
 • Vil du virkelig smide ALT på gulvet?

Jo tak – jeg kender til laaange nætter med lange samtaler med mit ego, for jeg var i konflikt imellem mit ego og mit hjerte.

Frygten var stor som et monster…..

Heldigvis for mig, havde jeg taget kontakt til en mentor, som jeg kunne spørge ” er det normalt at jeg har alle disse tanker”?.

Ja – sagde han, det er helt naturligt, og du skal bare lade være med at høre efter…. Frygten er bare inde i dit hoved – og den er ikke virkelig, den er falsk….

 Det gav mig styrken til at gå med hjertet, med min drøm og det jeg mærkede var rigtigt for mig! Jeg trådte ud af min comfort zone (tror ikke jeg trak vejret i 5 minutter) og jeg skabte den forandring, der var nødvendig for mig.

Var det nemt? Nej

Var det vigtigt? Ja

Hvorfor var det vigtigt? 

Det var det fordi jeg havde handlet på MIN beslutning om at været tro imod mig selv… Jeg havde sagt mit trygge job op (med en fast indtægt hver måned), skulle sige farvel til gode kollegaer og en skøn arbejdsplads.

Men jeg stod op for det, der var mig – den rigtige mig, helt ind i hjertet.

Jeg havde jeg en følelse af sejr! 

Ubeskrivelig fed følelse!!!  

Sejr  – fordi jeg havde lyttet til mig selv

Sejr – fordi jeg havde respekteret mine følelser

Sejr – fordi jeg kunne mærke, at fordi jeg valgte at åbne for en anden dør end den kendte, fik jeg følelsen af at livets muligheder åbnede sig for mig. 

Alt var muligt, jeg gav slip, og jeg tillod mig selv at lade mig guide af livet, og lade bringe mig noget nyt og spændende….

Jeg var klar!

Netop den følelse bærer det hele!. MEN den kommer først, når du er trådt ud af comfort zonen og går efter det der er rigtigt for dig!  

Er jeg så helt ude over det der frygt? Nej – og vi vil altid i periode opleve frygt. Men når du lærer din frygt at kende, kan du også bedre styre den.  

Sådan her arbejde jeg med frygten

Ud over, at jeg blev opmærksom på, at det var en indre frygt for forandring, jeg selv havde skabt (og at den dermed var falsk), blev jeg også opmærksom på, hvordan det at arbejde med min indre energi hjalp mig til at betragte frygten som en ven.

Jeg tillod mig selv at acceptere, at den var der, og jeg slap modstanden imod den. De betød, at jeg dermed kunne frigive energi til at få kigget på, hvad frygten prøvede at fortælle mig. 

Derudover lærte jeg min frygts reaktioner at kende, så jeg kunne få øje på, hvad det reelt var, der gjorde mig bange. I mit tilfælde handlede det meget om, frygten for ikke at være god nok, og ikke kunne få kunder. Jeg frygtede at jeg blev en fiasko hvis jeg ikke kunne finde ud af at drive min egen virksomhed.

Når man får øje på, hvad frygten handler om, er der nu mulighed for at arbejde med den, også på et dybere plan. Derfor øvede jeg mig i at sætte mig ned og skabe kontakt til det sted i kroppen, hvor jeg kunne mærke frygten, og jeg begyndte lige så stille at trække vejret igennem (dybe vejrtrækninger) punktet. Det er healing, og efterhånden letter frygten, og der skabes rum til at vende tankerne i en mere positiv retning.

Det her gør jeg idag, når jeg bliver bange

(efter nogle års træning):

 • Jeg fokuserer på det der virker allerede
 • Jeg fokuserer på det jeg er taknemmelig for
 • Jeg fokuserer på hvad jeg ønsker mig mere af
 • Jeg fortæller mig selv, at alt er som det skal være, og at det nok skal gå
 • Jeg observerer mine tanker, og finder ud af, hvad det er jeg skal have lavet om på eller skal have taget action på.
 • Jeg sætter en deadline for handlingerne
 • Jeg fokuserer mere på modet til at forandre end at grave mig ned i mine gamle mønstre – dem er jeg også blevet ven med, men har taget afsked med de fleste.

Læs eventuelt mere om mod i mit det her blog-indlæg: https://marianne-snabe.dk/du-er-modigere-end-du-tror/

DERFOR – frygten må gerne være der, du skal bare lære at håndtere den, du skal lære den at kende. Du skal mærke efter hvad det i virkeligheden er, du er bange for. Der er jo nemlig både den sande og den falske frygt, og det er vigtigt at kende forskel på dem for at kunne heale det, der skal heales.