fbpx

Kender du “offer” rollen?

Der hvor du føler, at verden er imod dig. At der ikke er nogen, der respekterer dig. Du føler dig overset, og et offer for omstændigheder, du ikke selv har valgt.

Du har opbygget en negativ indre energi, der kommer til udtryk i den måde du taler på og dit kropssprog larmer. Ingenting duer, ingenting lander. Kroppen udsender modstands-signaler og tonen er skarp. Måske kan du nikke genkendende til denne indre dialog, der kører inde i hovedet:

 • “tænk, at han ikke engang kan mærke, hvad det er, jeg har behov for”
 • “der er heller aldrig nogen, der tager hensyn til mig”
 • “der er nok ingen, der gider have mig med, de kan sikkert ikke lide mig”
 • “der er ingen, der gider hjælpe mig med madlavningen, selvom jeg har sagt det mange gang”
 • “så står jeg IGEN bagerst i køen”

Vi er alle i offer-rollen engang imellem.

Det må vi også gerne være.

Vi bare skal være opmærksomme på, hvor længe vi opholder os der. For det påvirker vores måde at være i livet på.

Det gør en kæmpe forskel, om du møder livet som offer eller i tillid til, at livet vil dig det bedste uanset, hvor store sten der lander på din vej.

Møder du livet som offer, hvor du stræber efter “retfærdiggørelse” og forandring udenfor dig selv, kan det give dig en tilstand af:

 • Dårlig indre dialog – hvor du placerer skyld udenfor dig selv
 • Indre vrede, frustration og rastløshed
 • Lukket kommunikation (når de ikke kan se det, siger jeg heller ikke noget)
 • Afvisning – du afviser andre og dermed afviser de også dig
 • Skarpt toneleje, som kan virke aggressiv og anklagende
 • Ensomhedsfølelse, fordi dine relationer måske trækker sig fra den negative energi

 

Hvorfor går vi i “offer”?

Det gør vi, når livet føles hårdt, men det kan også være noget du har lært eller “været i” igennem din opvækst, fordi det har været tonen i hjemmet.

Vi kan også falde i rollen, når vi føler os forbigået og ikke prioriteret, hvor vi har oplevelse af “ikke at have værdi”. Derfor kan det at indtage en “Offer-rolle” bevirke, at vores omverden kan se, at noget er galt og derved får man opmærksomhed, bare fra et andet sted. Humlen er, at vi bliver ramt på vores selvværd. Er selvværdet lavt i forvejen understreger manglende “tilvalg” fra andre bare yderligere at vi ikke betyder noget. 

Så vi vurderer ofte hvad andre gør – eller ikke gør.

Om vi bliver “valgt” eller “fravalgt”. Om vi bliver set og hørt – og ikke mindst forstået.

De følelser der hænger sammen med at være “gået i offer-rollen” er:

 • Skuffelse
 • Uretfærdighed
 • Vrede og frustration
 • Selvmedlidenhed

Det lyder måske lidt barskt, men offer-energien (eller martyr-energien) er faktisk den laveste energi vi kan befinde os i. Det lyder ikke rart – vel!

 At opleve smerte igennem livet er uundgåeligt – det afgørende er, hvordan vi vælger at takle de problemer, den giver !

 

Personligt kender jeg ALT til offer-rollen

Det er en af mine livs lektier, at arbejde med den. Jeg skal lære at blive ven med den, så jeg kan trække mig ud af den igen, og istedet begynde at fokusere på ALT det der virker, og som jeg kan være taknemmelig for.

MEN – når jeg lander i offer-rollen (og det gør jeg), føler jeg mig nedtrykt, vred og afmægtig. Jeg kender signalerne, og jeg ved hvordan mine tanker begynde at arbejde (negativt), når jeg er ved at bygge et “offer” op indeni. 

Jeg føler mig handlingslammet og bliver afventende på, hvad andre gør (eller ikke gør).

Det er ulideligt at være der, fordi jeg (bevidst eller ubevidst) har besluttet mig for at vente på at ANDRE afhjælper min smerte (selvfølgelig uden at informere dem om det). Men i bund og grund handler det om, at jeg har nogle udækkede behov eller fordi jeg IGEN føler mig overset eller bagerst i køen af prioriteringer.  

Men det handler IKKE om andre, og de valg de tager.

Det handler om MIG, og de valg jeg ikke selv får taget eller handlet på. Det handler om min tillid til at livet vil mig det godt, også selvom jeg ikke altid kan se vejen tydeligt.

Der er ikke andre der kan trække mig ud af offer-rollen, end mig selv.

Og jeg VED det godt! 

 

Det handler om følelser…

Selvom vi har mange følelser indeni, så er det en kunst at stille sig på sidelinjen af dem, og lægge mærke til dem, og se på dem udefra, istedet for at lade os opsluge af dem. 

Du ER ikke dine følelser. Du mærker “bare” dine følelser, og de sender signaler til dig, om hvordan situationer påvirker dig. Når du bliver bange, får du måske en klump i maven, hjertebanken, og du kan ryste. Når du bliver glad, kan du mærke lykkebobler og en sprudlende energi indeni.  

Følelser udsender vibrationer, og det er derfor vi som mennesker kan mærke, hvordan det er at være sammen med hinanden. Vi kan mærke, når vi kommer ind i et rum, om stemningen er god eller dårlig – det er et udtryk for de følelser der fylder derinde. -vi

Lavt vibrerende følelser udsender negativitet, frustration, vrede, depression

Højt vibrerende følelser udsender glæde, lethed, håb, taknemmelighed, kærlighed

Kender du det med, at smil tiltrækker smil. Frustration tiltrækker mere frustration?. lige tiltrækker lige, og derfor tiltrækker offer-vibrationen også mere at gå i offer over.

Så hvad vil du helst tiltrække?

Mere at gå i offer over, eller vil du tiltrække mere at være taknemmelig for? Du har selv valget om, på hvilken skala du helst vil befinde dig det meste af tiden. 

Hvis du befinder dig langt henne af den lavt vibrerende skala, kan det første mål være at slippe den lavt vibrerende følelse. Altså ikke forvente, at gå direkte over på plus siden, men simpelthen i første omgang af gå i “nulpunkt” (se skale nedenfor)

  

Hvordan siger du farvel til offer-rollen?

Hvis du er blevet opmærksom på (eller andre har fortalt dig det), at du ofte falder i offer-rollen, så lad være med at slå dig oveni hovedet fordi du er landet der.

Vi lander der allesammen fra tid til anden, og det er en del af det at være menneske.

Bare vær bevidst om, at du kan flytte dig ud af rollen, og tage ansvar for, at det er det du vil og ønsker. Altså flytte dig fra at være lavt vibrerende til at være højt vibrerende. 

Her får du en metode til at vende din vibration.

Den skal øves, men med en smule træning, kommer du til at mestre den, så du kan vende dit fokus i løbet af et split sekund. 

Det handler om at vende dine tanker. Når du vender tankerne, vender du også vibrationen.

 

Slip vibrationen

Smid det væk som trækker dig ned!

Sådan gør du:

1. Sæt dig et rart sted

2. Luk øjnene

3. Tag 3 dybe indåndinger

4. Forestil dig, at der ovenover dit hoved svæver en ballon. Send dine dårlige tanker derop, og alt andet som du ikke vil have der fylder indeni dig lige nu. Bliv ved med at sende indtil du kan mærke at din vibration bliver lettere.

5. Når du er klar, sender du ballonen afsted op imod himlen. Den indeholder alle dine dårlige tanker og alt det der tynger dig.  Se for dig, hvordan ballonen bliver mindre og mindre, for til sidste at forsvinde ud af dit synsfelt.

6. Mærk din energi inden i – er du tæt på nul? Har du sluppet det hele, eller er der mere der skal sendes afsted i en ny ballon?

Når du har sluppet, og er klar, går du videre til 

Taknemmelighed =>

 

Taknemmelighed

 Hvad har du i dit liv, der allerede virker, og som du er dybt taknemmelig for?

Sådan gør du:

 1. Luk øjnene igen, hvis du har åbnet dem

2. Tag igen 3 dybe indåndinger

3. Send dit fokus fra dit hoved ned til hjertet, og kig på hvordan dit hjerte ser ud. Mærk hjertet slå, og se hvordan det pumper for hvert hjerteslag.

4. Send nu dit åndedræt igennem hjertet, og mærk hvordan det udvider sig og pumper for hvert åndedrag.

5. Tænk nu på et menneske eller en situation, som du VIRKELIG elsker. Den eller det, der gør dig så usigelig taknemmelig for at de eller den er en del af dit liv. Smil og mærk varmen brede dig i brystet.

6. Sid lidt og nyd følelsen af kærlighed og lethed.

 

Hvad kan du ellers gøre?

Du kan for eksempel:

 • Høre din yndligs musik og danse til den
 • Løbe eller går en tur i naturen, hvor du slipper tankerne, og hvor du fokuserer på den skønhed der er omkring dig
 • Er du kreativ, gå igang med at skabe noget nyt og kreativt. Et maleri, en keramikskål, lav et have projekt, eller mal et værelse.
 • Forkæl dig selv med blomster eller din yndlings-the

Der er ingen standard løsning – det skal bare gøre dig glad.