fbpx

STRESS Coaching og håndtering 

Har du en medarbejder der udviser pres-symptomer? Som har skiftet adfærd, har mindre overskud, mindre kapacitet og begynder at mangle overblik?

Så har du en medarbejder der udviser stress symptomer.

Måske har medarbejderen ikke selv erkendt det endnu, og derfor er det vigtigt at du som leder, er den der tager den vigtige samtale, at få sat stress på dagsordenen. 

Stress mærkes individuelt, og opleves individuelt. Derfor er der også mange der ikke opdager stressen i tide, og derfor heller ikke får stoppet udviklingen i tide.

Måske oplever du at medarbejderen:

 • Udviser en lavere energi og overskud og det har været sådan over en længere periode 
 • Er stoppet med at byde ind på opgaveløsning og at opgaverne generelt tager længere tid at løse
 • Virker forvirret, og ikke er så hurtig til at modtage og forstå nye informationer
 • Taler mere og mere negativt om sig selv og er blevet bange for at lave fejl
 • Virker uoplagt og træt
 • Har svært ved at koncentrere sig
 • Har svært ved at overskue analytiske opgaver
 • Ikke bidrager Du oplever tankemylder, og du har svært ved at koncentrere dig
 • Du oplever at din selvtillid og dit selvværd falder
 • Du føler dig handlingslammet
 • Ikke smiler så meget og generelt virker urolig
 • Klager over smerter og generelt virker utilpas
 • Udviser mere aggressiv adfærd og har en kort lunte
 • Virker opgivende

Genkender du nogle af udsagnene ovenfor hos nogen af dine medarbejdere?

Så er det tid til at stoppe op – og stoppe stress udviklingen!

Stress påvirker hjernen og den udfordrer balancen i kroppen, fordi du hele tiden er i alarmberedskab…

 

Stress er en biologisk konsekvens af, at have været for stærk for længe. Stress er en en belastning af kroppen og nervesystemet, og når nogen befinder sig i en stress situation i for lang tid af gangen, begynder kroppen og hjernen at opleve en konstant fare. Det øger produktionen af stress hormonet Kortisol, og sker det i for lang tid, skifter den gode effekt det havde i begyndelsen til, at blive til gift for kroppen. Stress påvirker også hjertet, kredsløbet og immunforsvaret.

I takt med at stressen fylder mere og mere, påvirker det også adfærden og du kan opleve, at du ikke helt kan genkende medarbejderens opførsel mere. Det kan kollegaerne heller ikke, da medarbejderen kan opleves væsentlig mere aggressiv i givne situationer og måske også mere passiv og opgivende i perioder. Der er nedsat koncentrationsevne og medarbejderen kan have svært ved store mængder af ny information. Det der også mangler er glæden, smilet og det positive mindset. 

Stress skal stoppes så hurtigt som muligt – og der skal skabes en ny midlertidig ramme for en medarbejder, der udviser stress symptomer. Samtidig bør medarbejderen starte i forløb med en fagperson, der ved noget om stress, så de har en der kan hjælpe dem med at stoppe udviklingen og få skabt balance igen. 

Hvad stresser?

Det gør forholdet imellem graden af indflydelse og mængden af stress. Jo højere grad af indflydelse og kontrol du oplever du opleve i dit liv, jo mindre grad opleves krav og pres som en belastning.

  

Nogle af disse faktorer kan give stress symptomer:

 • Online kulturen (tilgængeligheden i forhold til mobiltelefoni, E-mails, bærbare computere og sociale medier)
 • Kedsomhed i jobbet – medarbejderne oplever for lave krav i forhold til deres kompetencer
 • Manglende kompetencer til de opgaver de har ansvar for
 • For stor arbejdsmængde og for mange arbejdstimer
 • Uafklarede rammer og modstridende arbejdsgange
 • Manglende konflikthåndtering
 • Usynlig ledelse
 • Dårlig trivsel og manglende samarbejde

Indre og ydre stress faktorer

 

INDRE faktorer: Presset kommer inde fra medarbejderen selv. Tankemylder bliver øget i takt med stress udviklingen, og fokuserer ofte på bekymringer om fremtiden eller at tankerne kredser om noget i fortiden, som der ikke kan ændre på. Bekymringer fylder generelt mere og det påvirker følelserne og skaber indre usikkerhed og et lavere selvværd.  

Ydre faktorer: Presset udenfor medarbejderen. Livsforandringer eller daglige gener på arbejdspladsen eller i jobbet. Her kan der udvikles stress hvis de ydre faktorer ikke giver plads til at medarbejderen selv har indflydelse på den daglige arbejdsdag. Det kan også påvirke, at der er sygdom i familien eller skilsmisse.   

Mange stress ramte bruger meget tid og tankevirksomhed på ting, som de ikke kan ændre på alligevel (primært negativ tankemylder), i stedet for at fokusere på det de kan påvirke og italesætte. Forandring i forhold til stress skal findes i både de indre og de ydre faktorer. 

En stresset hjerne…

Tænker ikke klart, og er belastet af et primært negativt tankemønster. Det betyder også, at hjernen ikke får den ro og hvile den har behov for, da den konstant er på (negativt) overarbejde, og hjernen mangler de positive oplevelser og input – de positive tanker, der tror på fremtiden og har en oplevelse af, at det går godt.  

Når hjernen er SÅ belastet påvirker det:

 • Indlæringsevnen
 • Koncentrationsevnen
 • Hukommelsen
 • Søvnen
 • Kreativiteten
 • Medarbejderens overblik og overskud

DERFOR er det vigtigt at få stoppet ulykken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Derfor kan jeg hjælpe både din medarbejder og dig som leder…. 

Jeg er uddannet coach med stress som speciale, og har mærket stress symptomer på egen krop. Jeg har derudover været på sidelinjen til min mands stress forløb, og ved derfor hvad der sker indeni den der er ramt af stress, og hvad det kræver af omgivelserne – herunder både familien og arbejdspladsen. En sygemelding med stress har konsekvenser langt udenfor den, der er ramt. 

Jeg kender hele forløbet, fra at føle en travlhed hvor adrenalinen pumper i kroppen sammen med kortisolen, og glæden over at travlhed skaber resultater og du bidrager,  indtil at det hele bliver for overvældende og følelserne begynder at fryse, og hjernen begynder at blive påvirket. 

Det er ikke rart at være der, fordi der medfølger masser af forvirring, lavt selvværd og en overvejende følelse af, ikke at slå til og ikke at kunne magte opgaven / livet.

Jeg arbejder med mennesker i livskriser og med stress på forskellige niveauer, og derfor vil jeg betegne mig selv som lærd indenfor stress. Jeg brænder for at hjælpe andre ud af stress og skabe et liv i balance – både for medarbejderen og leder/organisation.

Stress opstår på flere platforme og er viklet ind i hinanden . Nogen gange udvikler det sig på arbejdspladsen, og andre gange er det på privatfronten der sker for mange (uventede og overvældende) hændelser. Men det er det samlede liv, der skal kigges på, for der er kun en energitank at trække på. 

Jeg er bl.a. uddannet indenfor:

Coaching – Certificeret coach, 2008

Manifestationsudannelsen, 2017

Adfærdsprofiler (DISC) 2007/2017

Healing / Reiki 1, 2019

Stress coach – certificeret i 2020

 

“Jeg har mødt og fået hjælp af mere end et par coaches i mit liv, og er nok en kritisk kunde. Jeg traf Marianne i en vanskelig periode i mit arbejdsliv. Hun gjorde en forskel, som betød alverden for, at jeg turde tage de skridt, der nu har givet mig det meningsfulde arbejde, som jeg ønskede. Sjældent har jeg mødt én, der forstår at praktisere coaching så omsorgsfuld, anerkendende og faglig kompetent. Hun er ikke bare god at snakke med – hun har en unik sans for at arbejde helhedsorienteret og målrettet.”  

Marianne er én af de mest inspirerende og insisterende coaches jeg har mødt – men insisterende på den nysgerrige og anerkendende måde, hvor jeg kort og godt oplevede mig set og omsorgsfuld udfordret på mit eget syn på mine evner. Der var mere end én aha oplevelse. Og det gør jo en forskel.”

Allan rauff Schurmann

Organisationsudviklingskonsulent og konfliktmægler, Master i Ledelse- og Organisationspsykologi og tidligere politimand

Marianne Snabe – ekspert i coaching

“Jeg har gennem 5 måneder arbejdet sammen med Marianne med det formål at skabe mere balance i mit liv. Jeg stod ved en skillevej og vidste ikke, om jeg skulle fortsætte med at gå ud ad den ”gamle trygge vej” eller vælge en ”ny vej”. Jeg har solgt min gamle bolig, sagt mit gamle job op og har valgt en ”ny vej” i livet.

Ved hjælp af Mariannes coachingstrategier, samtaler, sms- og mailudvekslinger samt hendes udfordrende og meningsfulde spørgsmål har jeg udviklet et stærkere selvbillede, fundet min indre ro og modet til at vælge og manifestere det liv, som jeg ønsker.

Marianne er empatisk, venlig og god til at lytte. Hun er samtidig analytisk og stiller skarpe spørgsmål, der udfordrer refleksionsevnen og sætter skub i udviklingen. Hun er også kreativ og bruger øvelser og spørgsmål, som vender ens liv på hovedet og lukker op for en ny vej i livet.

Jeg kan på det varmeste anbefale Marianne som din coach. Hun er god til det, hun gør.”

Loving kindness

Sebastian Thesbjerg

Marianne kan:

Marianne ser bag facaden. Marianne kan coache det bedste frem i folk. Får folk til at se ud over deres svagheder og fokusere på ens styrker med fornyet energi.

Når man møder Marianne:

Er det som at komme hjem. Skabes det billede, der var ti streger der ikke gav mening, men som blev til et mesterværk. Man møder mildhed og meget lyttende væsen.

Når man oplever Marianne i Coach-rollen:

Du kan coache udvikling, positivitet og andre aspekter frem, når modet er væk. Du holder sporet og fanger sammenhængen med det samme. Du er god til at visualisere og give vinkler på det, man ikke selv kan finde. Mennesker bygger hurtigt vaner op, både gode og dårlige, Marianne hjælper dig med at bryde dem. Ved Marianne får man det fulde billede. Hun ser både forsiden og bagsiden af medaljen, trods det at man ikke altid selv får vendt mønten helt om, og har øje for, hvad der bremser een. Tager den tid der skal til for at komme i mål og fange de ting der hindrer en i at nå sine mål.

Definition: Få den bedste dag i dit liv hver dag!

Fanger den essentielle detalje der får puslespillet til at gå op, og man får et fuldt ærligt billede af sig selv på den mest professionelle og behagelige måde.

Du har hjulpet mig til at se mine evner og omfavne de værdier jeg selv indeholder. Du har givet mig min tro på mig selv tilbage og åbnet mine øjne for, hvad det er jeg kan. Du huskede mig på, at vejen derhen også kan være god og fuld med udvikling. Drøm stort og lev godt! “

Sara Hjortskov Larsen

Jeg hjælper dig (som er leder eller i HR) sådan her:        

                 

 • Når du kontakter mig, holder vi et indledende møde, hvor vi finder ind til, hvilke adfærdsmæssige forandringer det er, du oplever hos medarbejderen, og skal have hjælp til at løse. Forløbets længde aftales nærmere, det kommer an på graden af symptomerne.
 • Processen vil primært være imellem medarbejderen og mig, men hvor du som leder vil blive inddraget efter aftale med marbejderen.
 • Jeg vil klæde dig på til at håndtere en stress ramt medarbejder, og give dig viden om stress, og hvorfor det ikke bare handler om at have lidt for travlt.
 • Medarbejderen vil opleve at få en personlig sparringspartner  og hjælp til gradvist at komme ud af stress tilstanden. Jeg har som coach tavshedspligt med mindre det aftales med medarbejderen at du inddrages direkte.  Du vil (som leder) have en sparringspartner der giver dig værktøjer til at håndtere stress i organisationen.

Medarbejderen får (også) det her:

 • Viden om hvorfor hjernen opfører sig, som den gør og hvorfor der opleves (måske) både fysiske, psykiske og adfærdsmæssige forandringer. 
 • Lærer sine stressorer at kende, og øvers sig i at få dem til at fylde mindre eller helt forsvinde. 
 • Masser af værktøjer til at stoppe udviklingen af stress, og det vil opleves både simpelt og i et tempo medarbejderen kan være med i.
 • Medarbejderen vi få tildelt en Hotline over mail, sms og telefon under hele forløbet, hvis der skulle være brug for en livlinje i bestemte situationer, så medarbejderen ikke føler sig alene. 

Start her!

Book en uforpligtende afklarende samtale, hvor jeg kan høre om din situation og du kan høre mere om hvordan jeg arbejder – så finder vi ud af, om jeg er det rette match til dig og din medarbejder!

Du er også mere end velkommen

til at skrive til mig her:

mail: mail@marianne-snabe.dk

Mobil: +45 61552122